Optymalni Poznań

Na czym polega
żywienie optymalne?

Subskrybuj nasz kanał na Youtube  Optymalni Poznań – Żywienie Optymalne

Spotkanie Optymalnych Online

Spotkanie Optymalnych Online

czwartek 9 marca
o godz. 1900 

Spotkanie otwarte

(bezpłatne)

Najbliższe spotkanie będzie spotkaniem otwartym (bezpłatnym). Nie ma potrzeby rejestracji.

Poświęcimy je na rozmowy o aktualnej kondycji ruchu Optymalnych i możliwościach rozwoju na przyszłość.

Jeżeli masz jakieś pomysły na rozwój Stowarzyszenia, to właśnie jest czas, żeby się nimi podzielić.

Gospodarz spotkania Zuzanna Rzepecka, Prezes Poznańskiego Oddziału Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Bractw Optymalnych

Bogdan Tkocz – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych.

sponsorzy spotkań

Profesjonalne opracowanie jadłospisu Nie zawsze masz czas na to, żeby zgłębiać tajniki układania jadłospisu zgodnego z zasadami Żywienia Optymalnego.
Jak zachować sprawność mózgu Jak zachować sprawność mózgu do późnej starości a nawet poprawić jego funkcje.
Stres zjada nas dosłownie i niszczy naczynia krwionośne Arterioskleroza naczyń krwionośnych zwana potocznie miażdżycą to powszechnie znana i groźna chorobą. Jest ona bezpośrednią przyczyną połowy przedwczesnych zgonów mężczyzn i kobiet wśród społeczeństw krajów wysokorozwiniętych…
Historia Diety Śródziemnomorskiej Sednem tego co obecnie uważamy za Dietę Śródziemnomorską, jest głównie wegetarianizm. Pasty w wielu postaciach, zielenina skropiona oliwą z oliwek, wszystkie rodzaje sezonowych warzyw, często ser, wszystko dopełnione owocami i często suto zakrapiane winem.
Produkty, z których komponujemy jadłospis dzienny Mały poradnik różnych kategorii żywności, która ma zastosowanie w Żywieniu Optymalnym.
Planowanie posiłków Kompendium informacji przydatnych przy komponowaniu posiłków.
Rady starszej lekarki, która przeżyła wiele epidemii W zapobieganiu infekcjom podstawową rolę odgrywa dobre odżywienie organizmu.
Cholesterolowy hit dekady! US Food and Drug Administration, amerykański odpowiednik SANEPID-u wycofał ze swoich zaleceń ograniczenie spożycia cholesterolu, z powodu braku naukowych podstaw.
Aspekty epidemiologiczne i kliniczne diety niskowęglowodanowej “optymalnej” Wyniki badań dr n. farm. Izabeli Bolesławskiej z Katedry i Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Produkty wysokotłuszczowe w zbilansowanej diecie Unijny znak „Chronione Oznaczenie Geograficzne” jest przyznawany produktom pochodzącym z określonego miejsca, regionu czy kraju, których jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna wynika z tego pochodzenia geograficznego.

warto przeczytać

Smalec, fakty i mity Od lat smalcu w kuchni prawie nikt nie używa, bo wszyscy wiedzą, że ten tłuszcz jest zły. Prawda jest dokładnie odmienna, niż głoszą kłamstwa o tłuszczu.
Praktyczne tabele – nowa wersja Nowa wersja tabel jest jeszcze bardziej kompaktowa (format B6) a przez to jeszcze łatwiejsza w użyciu.
Jan Siódmak Żółtka uratowały mi życie W tym dniu zjadałem pierwsze żółtka na masełku oraz kilka liści sałaty. Po raz pierwszy poczułem się po jedzeniu dobrze. Czyli to była dobra droga.
Moje zmagania z chorobą Leśniowskiego – Crohna W powyższym tekście pragnę podzielić się moją historią zmagań z chorobą Crohna oraz tym jak dieta optymalna prawdopodobnie uratowała moje studia.
Mikroskopowe badanie żywej kropli krwi To skuteczna metoda wykrywania patogenów w organizmie człowieka.
Vega-test – diagnostyka i eliminowanie patogenów Specjalnie dla tej metody został opracowany i wyprodukowany odpowiedni generator…
Książka “Zasady prawidłowego odżywiania” Książka jest bardzo interesująca ze względu na zawartość merytoryczną, konsultowaną przez dietetyków żywienia optymalnego…
Kawa z masłem Kawa z masłem to wspaniały deser i dobry sposób na przemycenie dodatkowej ilości tłuszczu w codziennej diecie.