Nowe zalecenia żywieniowe, które pojawiły się ostatnio z kręgów naukowych.
ZALECENIA
- Spożywać tylko naturalną żywność.
- Jeść żywność, która może się popsuć, oczywiście, zanim się popsuje.
- Jeść mięso z hodowli naturalnej, w tym ryby, owoce morza, drób, wołowinę, baraninę, dziczyznę, podroby i jajka.
- Jeść produkty mleczne z naturalnie wyprodukowanego mleka, mleka krów wypasanych na pastwiskach – najlepiej surowe lub sfermentowane, takie jak naturalny jogurt, czyste masło, naturalne sery, oraz świeżą i kwaśną śmietanę.
- Używać tylko naturalnych tłuszczów i olei, w tym masła i innych tłuszczów zwierzęcych, oliwy z oliwek, oleju sezamowego i lnianego oraz olei tropikalnych – kokosowego i palmowego.
- Jeść świeże owoce i warzywa, w sałatkach i zupach lub lekko parowane.
- Stosować całe ziarna i orzechy, które zostały spreparowane przez moczenie, podkiełkowanie lub zakwaszanie w celu zneutralizowania kwasu fitynowego oraz innych szkodliwych substancji.
- Włączać regularnie do jadłospisu jarzyny, owoce, napoje i przyprawy o zwiększonej ilości enzymów, poddane procesowi fermentacji mlekowej.
- Przygotowywać domowej roboty wywary z wołowych, baranich, rybich i kurzych kości (rosoły, buliony) i stosować je bez ograniczeń do zup i sosów.
- Z umiarem używać herbatek ziołowych i substytutów kawy.
- Używać do gotowania i picia wody filtrowanej.
- Używać nierafinowanej soli morskiej (takiej jaka powstaje w wyniku odparowania wody morskiej (w naszym, polskim, przypadku soli kamiennej – przyp. tłum.) oraz całego wachlarza ziół i przypraw korzennych do poprawiania smaku potraw.
- Przyrządzać własne majonezy i sosy do sałatek przy zastosowaniu octu winnego, oliwy z oliwek oraz tłoczonego oleju lnianego.
- Używać umiarkowanie naturalnych substancji słodzących takich jak miód, syrop klonowy, odwodniony sok z trzciny cukrowej (cukier) i proszku stevia.
- Używać do posiłków z umiarem i wyłącznie niepasteryzowane, wino i piwo.
- Gotować w naczyniach wykonanych z nierdzewnej stali, żeliwa, szkła lub pokrytych emalią w dobrym gatunku.
- Używać wyłącznie naturalnych dodatków.
- Dużo spać, ćwiczyć i przebywać w naturalnym oświetleniu.
- Myśleć o rzeczach przyjemnych i minimalizować stres.
- Ćwiczyć zdolność do wybaczania.
ZAGROŻENIA
- Unikać handlowo przetworzonej żywności, takiej jak ciasteczka, ciasta, chrupki, gotowe do odgrzania obiady, napoje, pakowane mieszanki sosów etc.
- Unikać rafinowanych słodzików takich jak cukier, dekstroza, glukoza i wysokofruktozowy syrop kukurydziany.
- Unikać białej mąki, produktów z białej mąki i białego ryżu.
- Unikać wszelkich hydrogenizowanych lub częściowo hydrogenizowanych tłuszczów i olei.
- Unikać wszelkich tłuszczów roślinnych wykonanych z soi, kukurydzy, rzepaku i nasion bawełny.
- Unikać używania wielonienasyconych olei do gotowania, smażenia (bez panierowania) i pieczenia.
- Unikać smażonych produktów.
- Nie oddawać się ścisłemu wegetarianizmowi (weganizmowi) – produkty zwierzęce zawierają istotne składniki odżywcze, których nie ma w pokarmach pochodzenia roślinnego.
- Unikać produktów zawierających sproszkowane proteiny.
- Unikać pasteryzowanego mleka, nie spożywać mleka niskotłuszczowego, mleka chudego, mleka proszkowanego lub imitacji produktów mlecznych.
- Unikać produkowanych na skale przemysłową jajek oraz mięsa.
- Unikać wysoko przetworzonych mielonek mięsnych i kiełbasek zawierających MSG (glutaminian sodu) oraz inne dodatki.
- Unikać zjełczałych i niewłaściwie przygotowanych nasion, orzechów i ziaren będących składnikami granoli (śniadaniowy posiłek znamy jako „musli”) oraz płatków śniadaniowych, ponieważ blokują one przyswajanie minerałów oraz powodują niestrawność.
- Unikać puszkowanych, opryskiwanych, woskowanych, zmodyfikowanych genetycznie lub napromieniowanych owoców i jarzyn.
- Unikać sztucznych dodatków do potraw, zwłaszcza MSG (glutaminian sodu), hydrolizowanych protein roślinnych oraz aspartamu (sztuczny słodzik), które są neurotoksynami. Większość zup, bulionów i sosów oraz dostępnych w handlu przypraw zawiera MSG, nawet jeśli nie jest on podany w wykazie składników.
- Unikać czekolady oraz napojów zawierających kofeinę, takich jak kawa, herbata i napoje bezalkoholowe.
- Unikać posiłków zawierających aluminium, czyli takich które zawierają sól, proszek do pieczenia i alkalizatory. Nie stosować aluminiowej folii do pieczenia lub dezodorantów zawierających aluminium.
- Nie pić fluoryzowanej wody.
- Unikać syntetycznych witamin i pożywienia, w którym są one zawarte.
- Nie pić destylowanych alkoholi.
- Nie używać kuchenek mikrofalowych.