Trochę czasu już minęło odkąd ukazało się pierwszego wydania naszej publikacji “Praktyczne tabele wartości odżywczych dla Optymalnych”.
Opracowaliśmy je specjalnie dla osób żywiących się optymalnie wg zaleceń dr Jana Kwaśniewskiego.
Tabele wciąż cieszą się niesłabnącym powodzeniem.
Możesz zamówić opracowanie profesjonalnego jadłospisu.
Odświeżyliśmy ich wygląd i zaktualizowaliśmy zawartość, uwzględniając uwagi czytelników.
Nowa wersja zawiera dodatkowe tabele do książki Bronisławy Tylewskiej “Zasady prawidłowego odżywiania”, która także cieszy się dużym powodzeniem.
Nowa wersja tabel jest jeszcze bardziej kompaktowa (format B6) a przez to jeszcze łatwiejsza w użyciu. Nadal jest oprawiona w spiralę i ma trochę grubsze kartki niż normalne książki. Wszystko po to, aby łatwo się rozkładała na stole w kuchni i nie zamykała, kiedy mamy ręce zajęte gotowaniem.
Tabele uzupełniliśmy o pozycje sugerowane przez czytelników. Dodaliśmy też ważny rozdział zawierający tabele do książki “Zasady prawidłowego odżywiania“.
- wysyłkowo,
- w siedzibie Optymalnych w Poznaniu
- na spotkaniach.
Zakupu wysyłkowy:
- za pobraniem pocztowym: kwota przesyłki i pobrania 20,00zł + 13,00zł tabele = 33,00 zł
- wpłata na podany nr konta bankowego: 13,00zł tabele + 6,00zł koszt przesyłki = 19,00zł
Możesz przesłać zamówienie przez formularz na dole tej strony.
Tabele zostały opracowane przez Zuzannę Rzepecką – Prezesa poznańskiego oddziału OSO, uznanego doradcę żywienia optymalnego. Oparte są na wieloletnich doświadczeniach poznańskiego oddziału Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych jak również lekarzy i doradców żywienia optymalnego z nami współpracujących.
Przykładowe strony
Co zawierają tabele
Podstawową cechą odróżniającą te tabele od wielu innych dostępnych na rynku, jest uwzględnienie w nich głównie produktów stosowanych w żywieniu optymalnym. Głównym kryterium, którym kierowaliśmy się w konstruowaniu tabel, jest ich przydatność dla środowiska Optymalnych. Nie zamieściliśmy więc produktów takich jak „hamburger”. Kolejnym kryterium była minimalizacja liczby produktów przez rezygnację z tych, które niewiele się od siebie różnią składem. Dzięki temu nie zobaczysz tutaj kilku wierszy masła różnego rodzaju, różniącego się od siebie jedynie zawartością białka i to dopiero po przecinku. Trzeba jednak zaznaczyć, że niektóre produkty są określane bardzo szczegółowo (np. „serek Apetina”). Najczęściej nie wynika to z ich szczególnych właściwości ale z tego, że wielu Optymalnych korzysta właśnie z tych produktów.
Oprócz tradycyjnego sposobu podawania składu, spotykanego w tego typu tabelach (na 100g produktu), umieściliśmy też przy wielu produktach miary gospodarcze (łyżka, szklanka, garść itp.). Wierzymy, że dzięki temu rzadziej będziesz sięgać po wagę a żywienie optymalne stanie się bardziej naturalne.
Tabele są tradycyjnie podzielone na kategorie produktów: nabiał, mięso, wędliny, tłuszcze i inne, co ułatwia znalezienie tego, co potrzebujesz. Czasami ten sam lub podobny produkt znajdziesz wielokrotnie w kilku tabelach. Zrobiliśmy tak, ponieważ wiemy, że niektóre z nich możemy różnie klasyfikować. Typowym przykładem jest śmietanka – dla niektórych jest to tłuszcz a dla innych nabiał – dlatego znajduje się w obu tabelach.
Pod koniec umieściliśmy tabele zamienników, która ułatwia wybór alternatywnych składników codziennego menu.
Ostatnią częścią jest tabela produktów kwasowych i zasadowych ułatwiająca dobór potraw pod względem ich wpływu na równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Liczymy, że taki układ i zawartość ułatwią entuzjastom żywienia optymalnego komponowanie codziennego jadłospisu.
Jak korzystać z tabel
Jeżeli nie znajdziesz tego czego szukasz, to znaczy że albo ten produkt nie jest zalecany w żywieniu optymalnym (np. bagietka) albo jego skład jest bardzo podobny do innego zbliżonego produktu tego samego rodzaju (np. szynka babuni = szynka).
Jak już wcześniej było wspomniane, czasami znajdziesz jakiś produkt, który jednak niewiele się różni od innych podobnych. Umieściliśmy go jako osobną pozycję, ponieważ Optymalni się do niego przyzwyczaili i znają go pod taką nazwą.
Pod określeniem „miary gospodarcze” rozumiemy to, co zawsze było używane w kuchni przez nasze mamy, babcie i prababcie. Całe pokolenia wychowały się na wypiekach i przepysznych daniach odmierzanych za pomocą łyżek, łyżeczek, garści, szklanek i innych. Powrót do takiego sposobu przygotowania jedzenia, może być odświeżającą odmianą po początkowym okresie ważenia wszystkiego z dokładnością do kilku gramów. Miary gospodarcze należy traktować tak jak je rozumiemy, tzn. w sposób naturalny. Dla odświeżenia pamięci i powrotu do zdrowego rozsądku, można przypomnieć, że łyżka to łyżka stołowa; łyżeczka to łyżeczka do herbaty. Łyżeczka/łyżka oznacza dla płynów tyle, żeby płyn się nie wylewał. Dla produktów sypkich albo drobnych owoców jest to tyle ile zostanie na łyżce, kiedy nabierzemy nią produkt. Podobnie garść, to tyle ile zwyczajowo nabieramy do garści. W podobny sposób traktujemy szklankę jako miarę gospodarczą – nie napełniamy jej po czubek ale w taki sposób, w jak normalnie przygotowujemy w niej herbatę.
Tomasz Dudarski
redaktor Tabel
Możesz zamówić opracowanie profesjonalnego jadłospisu.
Zamów tabele wartości odżywczych dla Optymalnych