zamów opracowanie jadłospisu

 

Kawa z żółtkiem i masłem - Kawa z masłem i żółtkiem to wspaniały deser i dobry sposób na przemycenie dodatkowej ilości tłuszczu w codziennej diecie.
Praktyczne tabele – nowa wersja - Nowa wersja tabel jest jeszcze bardziej kompaktowa (format B6) a przez to jeszcze łatwiejsza w użyciu.
Mazurek orzechowy - Mazurek orzechowy Ciasto: 400 g orzechów 160 g masła 40g cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 żółtka Miękkie masło połączyć z żółtkami, cukrem waniliowym, dodać zmielone orzechy. Zagnieść ciasto palcami. Uformować kulę zwinąć w folie i włożyć na 1 godz. do lodówki. Masa: 250 g śmietany 30 – 36% 35 g cukru ( ja daję […]
Dżem truskawkowy - Pyszny dżem w sam raz do omletu. Składniki: 2 kg truskawek 200 g cukru  30g żelatyna Przygotowanie: Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Truskawki oczyścić i włożyć do garnka, zmiksować z cukrem i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Gorące przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i stawiać do góry dnem. […]
Klopsiki mielone - Pyszne optymalne klopsiki mielone. Składniki: 50g karkówki 50g Boczku 100g ziemniaków  1 żółtko  20g cebuli  łyżeczka musztardy  przyprawy Przygotowanie: Mięso mielimy i dodajemy starte ziemniaki. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, żółtko oraz musztardę i przyprawy. Mieszamy wszystko i porcjujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Podajemy z gotowaną kapustą kiszoną lub buraczkami. […]
Chlebek optymalny z makiem - Orzechy, wiórki, słonecznik, sezam i mak.                               Składniki: – B : T : W 200 g żółtek – 32,6 : 63,8 : 1,4 500 g białek – 54,0 : – : 4,0 100 g mąki żytniej – 6,9 : 1,0 : […]
Chlebek optymalny z ziaren bez mąki - Ziarna słonecznika, dyni i orzechy. Składniki – B : T : W 100 g pestek słonecznika – 22,5 : 49,0 : 12,3 100 g orzechów włoskich – 15,0 : 62,0 : 12,1 100 g pestek dyni – 24,5 : 45,8 : 18,0 100 g masła – 0,7 : 82,5 : 0,7 10 jaj ( ok. […]
Zupa krem z cukini - Zupa krem z cukinii. Składniki: 300g cukinii 100g ziemniaków 100g cebuli 50g pomidorów 50g smalcu gęsiego 50g śmietany 1 żółtko wywar lub woda 150 – 200 ml Przygotowanie: Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu gęsim, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, ziemniaki i zalewamy wywarem z kości, rozgotowujemy. Pod koniec dodajemy pomidory i wszystko […]
Chłodnik truskawkowy - Bardzo dobry w upalne dni. Przygotowany z truskawek, śmietany i żółtek. Składniki: 500 ml – śmietanki 30 lub 36 % 5 – żółtek 25 dag – świeżych truskawek 2 dag cukru Zawartość w 100 gramach kawałek laski wanilii  listki świeżej mięty lub melisy  W 100g  jest: B:T:W 3,7g : 24,2g : 4,7g B:T:W 1: 6,5 […]
Zupa z cukini i fasolki - Prosta zupa z cukinii i fasolki szparagowej. Składniki: 20 dag – fasolki szparagowej 25 dag – młodej cukinii 25 dag – porów 2 łyżki masła 3 szklanki wywaru mięsnego 4 żółtka szklanka kwaśnej śmietany przyprawy: cząber, tymianek, sól, koperek. Zawartość BTW 100g potrawy:  3,1g : 10,9g : 2,0g B:T:W 1: 3,6 : 0,7 Fasolkę oczyścić, […]
Barszcz “letni” - Buraczki, czerwona porzeczka, boczek. Składniki: 150 dag – wywaru z mięsa 40 dag – buraczków 10 dag – czerwonych porzeczek 200 ml – śmietany 30 – 36% 4 – żółtka 10 dag wędzonego boczku 1 dag mąki Zawartość w 100g  B:T:W  3,4g : 10,0g : 0,7g B:T:W 1 : 2,9 ; 0,2 Buraczki upiec lub […]
Chłodnik szczawiowy - Dobry chłodnik na gorące dni. Składniki: 150 g jaj ( 3 szt.) 100 g szczawiu 2 pęczki botwinki lub buraka ćwikłowego  500 g śmietany 1000 g zsiadłego mleka 200 g świeżego ogórka pęczek rzodkiewki, pęczek koperku i szczypiorku, sól. W 100g produktu jest: B:T:W 1,9g : 8,1g : 1,9g B:T:W 1 : 4,3 : 1 Jaja […]
Zupa z zielonej sałaty - Nawet zupa przygotowana z sałaty może być pyszna. Składniki: 1500 g wywaru z kości i warzyw Zawartość w 100 g 2 duże główki sałaty zielonej białko – 2,1 100 g masła tłuszcz – 7,5 200 g kalafiora węglowodany – 1,9 60 g żółtego sera 20 g mąki 30 g ketchupu 150 g śmietany ocet, sól, […]
Mielone mięso z kapustą - Ciekawe danie mięsne z kapustą. Składniki: 50 dag – mielonego 10 dag – surowego boczku 50 dag białej kapusty 2 lub 3 pomidory 2 – cebule 8 dag – smalcu 1 łyżeczka mielonego kminku, sól, pieprz do smaku 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina Zawartość B:T:W w 100g  7,0g : 20,7g : 1,4g B:T:W 1:3:0,2 Kapustę […]
Mięso z młodymi ziemniakami - Smaczne danie obiadowe – mięso z młodymi ziemniakami. Składniki: 35 – dag polędwiczek wieprzowych lub karkówki 35 – dag boczku surowego lub podgardla 50 – dag młodych ziemniaków 5 – dag masła i 5 dag smalcu 2 – cebule, 2 – ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka imbiru w proszku świeży koperek, listki […]
Gulasz z wędliny z papryką - Na kolejny obiad proponujemy gulasz. Składniki: 300 g – kiełbasy zwyczajnej 100 g – cebuli 100 g – słoniny tłuszcz 200 g – papryka zielona węglowodany 300 g – pomidory 150 ml – śmietany 30 lub 36% W 100g potrawy jest B:T:W = 3,6g : 18,7g : 2,7g B:T:W 1 : 5,1 : 0,7 Obraną […]
Żeberka wieprzowe duszone z pomidorami - Pyszne duszone żeberka wieprzowe z pomidorami. Składniki: 700 g żeberek wieprzowych 700 g pomidorów białko 300 g cebuli tłuszcz 80 g smalcu węglowodany sól, pieprz Zawartość B:T:W w 100g potrawy;    6,6g : 16,1g : 1,8g B:T:W 1: 2,4 : 0,3 Żeberka umyć, pokrajać na porcje, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posolić, popieprzyć. Posiekaną cebulę lekko […]
Łazanki z kapustą i grzybami - Łazanki, kapusta i grzyby. Składniki: Ciasto: 500 g jajek ( 10 szt.) 80 g śmietany 20 g mąki 60 g smalcu Nadzienie: 300 g kapusty białej 200 g świeżych grzybów  100 g cebuli 100 g słoniny, pieprz, sól, majeranek Zawartość B:T:W w 100g potrawy:   5,7g ; 15,7g : 4,9g B:T:W 1 : 2,8 : […]
Paprykarz z wątroby - Na obiad proponujemy paprykarz z wątroby. Składniki: 400 g wątroby wieprzowej Zawartość w 100 g 2 cebule białko – 11,8 50 g smalcu tłuszcz – 20,2 50 g masła węglowodany – 2,9 Sos: 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka słodkiej papryki odrobina octu białego, sól Zawartość B:T:W w 100g potrawy  11,8g : 20,2g : 2,9g […]
Kotlety z kapustą - Kotlety schabowe z duszoną kapusta. Składniki: 400 g karkowego schabu Zawartość w 100 g B : T : W 400 g białej kapusty białko – 8,4 150 g śmietany tłuszcz – 27,3 100 g masła, 50 g smalcu węglowodany – 1,3 100 g mąki, 40 g żółtego sera 1/2 szklanki białego wytrawnego wina łyżka posiekanych […]
Kalafior w sosie śmietankowym - Kalafior gotowany. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem przez 15 minut. Na patelni roztapiamy masło, wlewamy słodką śmietanę 100 ml i chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy tarty żółty ser. Całość przyprawiamy do smaku solą, papryką i koperkiem. Sosem tym polewamy wyjętego z wody i odsączonego kalafiora. Dodatki: 100 g ziemniaków z […]
Kalafior zapiekany - Zapiekany kalafior. Składniki: 450 g – kalafiora białko – 5,5 150 g – pieczarek tłuszcz – 3,2 50 g – sos keczup węglowodany – 5,5 100 g – ser żółty 50 g – natka pietruszki Proporcja sól i pieprz B:T:W 1 : 0,6 : 1,0 Kalafior gotujemy w lekko zakwaszonej i osolonej wodzie bez przykrycia. […]
Młoda kapustka ze śmietanką - Duszona młoda kapustka. Składniki: 100 gram potrawy zawiera 50 dag – białej młodej kapusty białko – 1,9 200 ml kwaśnej śmietany 30 lub 36% tłuszcz – 10,0 1 kwaśne jabłko węglowodany – 6,2 1 mała cebula, sól Zawartość B:T:W w 100g potrawy:  1,9g : 10,0g : 6,2g B:T:W 1 : 2,3 : 3,3 Kapustę grubo […]
Brokuły w sosie czosnkowym - Rozgrzać smalec, wrzucić ząbki czosnku pokrojone na pół, lekko zrumienić, dodać porozrywany na różyczki brokuł, dusić ok. 5 minut...
Papryka nadziewana bryndzą - Nadziewana papryka. Składniki: 350 g papryki 150 g bryndzy 50 g sera twarogowego tłustego 100 g surowych jajek ( 2 szt) 220 g śmietany 30 – 36% 80 g masła po łyżce siekanego koperku, szczypiorku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprzu. Zawartość B:T:W w 100g produktu: 10,6g : 29,9g : 4,1g B:T:W 1 ; […]
Sałatka z buraczków - Buraczana sałatka. Składniki: 200 g buraczków 110 g ogórka kiszonego 50 g jabłka 40 g majonez 20 g cebula, zielenina Zawartość B:T:W w 100g produktu  1,56g : 0.07g : 6,94g B:T:W 1 : 5,17 : 4,44 Ugotowane buraczki, ogórek i jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulkę drobno posiekać, połączyć z majonezem, posypać zieleniną […]
Fantazja jogurtowa - Jogurtowy napój. Składniki: 330 g jogurtu naturalnego 9% “KLIMEKO”  50 g papryki 50 g cykorii lub sałaty lodowej 20 g oliwek 50 g ogórka świeżego lub małosolnego sól, pieprz do smaku, zielenina Zawartość B:T:W w 100g produktu – 2,3g : 6,6g : 3,9g B:T:W 1 : 2,9 : 1,7 Wszystkie składniki po uprzednim rozdrobnieniu łączymy ze […]
Przekąska z pomidorem - Pomidorowa przekąska. skibka (kromka) chleba żytniego (30g) 1 ząbek czosnku; białko – 1,5 1 łyżka oliwy; tłuszcz – 0,5 1 pomidor; węglowodany – 15,2 sól, pieprz, bazylia Zawartość B:T:W  – 1,5g : 0,5g : 15,2g Robimy grzankę z chleba, rozgniatamy ząbek czosnku i łączymy z oliwą, smarujemy grzankę, na wierzch kładziemy pokrojony cienko pomidor, posypujemy bazylią, […]
Niedzielna kawa Zbyszka - W niedzielę rano, kiedy dłużej się śpi. W niedzielę rano, kiedy dłużej się śpi przygotowuję inne niż zwykle śniadanie Do filiżanek dla siebie i męża wbijam po 2-3 żółtka i miksuję z 1/3 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki miodu. W kubku rozpuszczam łyżeczkę kakao w małej ilości zimnej wody dosypuję przyprawy do kawy; imbir, […]
Rozgrzewający deser - Bardzo dobry deserek z alkoholem. Składniki: 400g truskawek mrożonych 20g cukru 200 ml śmietany lub wiecej 1 łyżka stołowa rumu Przygotowanie: Owoce rozmrozić, śmietanę ubić, na patelni rozpuścić cukier polać rumem podgrzać mieszając delikatnie na małym ogniu dodać truskawki. Gdy jest już ciepłe przełożyć do 4 miseczek udekorowac bitą śmietaną. BTW w 100 g deseru […]
Ajerkoniak - Małe słodkie conieco. Ajerkoniak 12 żółtek (240g) 1/2 kostki masła (125g) 1/2 litra wódki 40% (480g) 140g cukru pudru 15g cukru waniliowego Żółtka ubić bardzo mocno razem z cukrem i dodać miękkie masło, poczym powoli wkręcać wódkę. Ajerkoniak jest gęsty, przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Zawartość BTW w 100g: B: 4,0g T: 18,0g […]
Deser – pianka - Deser leciutki jak chmurka. Składniki: 1 litr śmietany 36% 1 opakowanie galaretki czerwonej (np. Wiśniowej) 1 opakowanie galaretki jasnej (np. Agrestowej) 6 płaskich łyżeczek żelatyny (najlepiej dr Oetker) Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (każdy smak w osobnym naczyniu). W dwóch kubkach rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody po trzy łyżeczki żelatyny. Do galaretek wlewamy […]
Sernik wiedeński - Coś w sam raz na przyjęcie. Składniki: 1kg białego sera 2 kostki masła 1/2 szklanki cukru (100g) 25 żółtek 20 białek 3 łyżki (50g) mąki ziemniaczanej 100g migdałów 50g rodzynek aromat rumowy 1kg białego sera zemleć przez maszynkę. 2 kostki masła 500g utrzeć z 1/2 szklanki cukru (100g) na pulchną masę i stale mieszając, dodawać […]
Lody Optymalne - Prosty przepis na przepyszne lody. Składniki: 10 żółtek 1 litr śmietany 36% 100g cukru 100g gorzkiej czekolady Alpen Gold (60% kakao) Śmietanę ubijamy. Żółtka miksujemy z cukrem i łączymy z ubita śmietaną i startą na wiórki czekoladą. Powstałą masę rozkładamy do kubeczków jednorazowych po 100g. Kubeczki wstawiamy do zamrażalnika w lodówce i czekamy aż zamarzną. […]
Ciasto na makaron optymalny i pierogi - Przepisy podała i sprawdziła: doradca żywienia optymalnego Anna Stachowiak. Składniki (B – T – W) 100g żółtek (16,3 – 31,9 – 0,7) 50g mąki (4,6 – 0,6 – 37,0) 10g masła (0 – 8,2 – 0) razem 160g (20,9 – 40,7 – 37,7) w 100g (13,0 – 25,4 – 23,5) proporcja B:T:W – 1 : […]
Kawa z masłem - Kawa z masłem to wspaniały deser i dobry sposób na przemycenie dodatkowej ilości tłuszczu w codziennej diecie.

 

zamów opracowanie jadłospisu