Opracowane na podstawie „Biochemia Harpera”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL (rok. wyd. 1998)
- Uważa się, że tłuszcze pokarmowe obciążają, podczas gdy białka i cukry oszczędzają wątrobę. Prawda jest jednak zupełnie inna: trójglicerydy wchłaniane z przewodu pokarmowego w przeciwieństwie do białek i cukrów nie są wychwytywane przez wątrobę (str. 207).
- Twierdzi się, że tłuszcze pokarmowe odkładają się w naczyniach, powodując miażdżycę, podczas, gdy przy żywieniu tradycyjnym odpowiedzialne za to są kwasy tłuszczowe produkowane z cukrów w wątrobie (str. 207).
- Sądzi się, że dieta owocowo-warzywna, niskotłuszczowa powoduje obniżenie ilości cholesterolu w tkance tłuszczowej i krwi. Faktycznie jest całkiem inaczej. Duże ilości cukrów w diecie zwiększają produkcję kwasów tłuszczowych, natomiast zjadanie tłuszczu powoduje zahamowanie jego produkcji (str. 277, 328).
- Cukier owocowy (fruktoza) uznawany jest za bardzo zdrowy. Od dawna jednak wiadomo, że „zalewa” on szlaki metaboliczne w wątrobie, powodując nadprodukcję trójglicerydów i cholesterolu. Zazwyczaj z fruktozą spożywane są duże ilości glukozy, co pobudza wydzielanie insuliny i jeszcze bardziej wzmaga te procesy, co również doprowadza do cukrzycy (str. 264).
- Duże ilości cukrów w diecie pobudzają wydzielanie insuliny, która pobudza produkcję tłuszczu, a hamuje jego rozkład (str. 278).
- Powszechnie stosowane diety cukrzycowe zawierają zazwyczaj duże ilości węglowodanów, które w praktyce uniemożliwiają wyleczenie.Często zaleca się spożywanie soi i roślin strączkowych jako Ľródła protein, podczas gdy wiadomym jest, że są to białka o niskiej wartości. Białkami o wysokiej wartości są natomiast białka zwierzęce, a szczególnie żółtka jaj (str. 778).
- W wielu przypadkach osobom chorym zaleca się diety niskokaloryczne, choć wiadomo, że ustrój ssaków wymaga dostawy środków odżywczych w ilościach niezbędnych do pokrycia wydatków energetycznych (str. 775).
- Każdy dietetyk wie, że ilość energii otrzymana ze spalania grama tłuszczu jest około 2,5 razy większa, niż z takiej samej ilości cukru.
Tych kilka powyższych przykładów jednoznacznie określa, jakie produkty spożywcze są dla człowieka wskazane, a jakie nie.
Jeżeli stosowana dieta kłóci się z podstawowymi prawami biochemii, to w żaden sposób nie może człowiekowi pomóc, a prawie zawsze musi doprowadzić do pewnych zaburzeń i pogorszenia stanu zdrowia. Żywienie optymalne jest jedynym, skutecznym sposobem na życie, a w świetle najnowszych badań amerykańskich i niemieckich uczonych, twierdzenia o szkodliwości jedzenia tłuszczu, jajek itp. można włożyć między bajki.
lek. med. Przemysław Pala