Podstawowe prawa biochemii

Opracowane na podstawie „Biochemia Harpera”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL (rok. wyd. 1998)

  1. Uważa się, że tłuszcze pokarmowe obciążają, podczas gdy białka i cukry oszczędzają wątrobę. Prawda jest jednak zupełnie inna: trójglicerydy wchłaniane z przewodu pokarmowego w przeciwieństwie do białek i cukrów nie są wychwytywane przez wątrobę (str. 207).
  2. Twierdzi się, że tłuszcze pokarmowe odkładają się w naczyniach, powodując miażdżycę, podczas, gdy przy żywieniu tradycyjnym odpowiedzialne za to są kwasy tłuszczowe produkowane z cukrów w wątrobie (str. 207).
  3. Sądzi się, że dieta owocowo-warzywna, niskotłuszczowa powoduje obniżenie ilości cholesterolu w tkance tłuszczowej i krwi. Faktycznie jest całkiem inaczej. Duże ilości cukrów w diecie zwiększają produkcję kwasów tłuszczowych, natomiast zjadanie tłuszczu powoduje zahamowanie jego produkcji (str. 277, 328).
  4. Cukier owocowy (fruktoza) uznawany jest za bardzo zdrowy. Od dawna jednak wiadomo, że „zalewa” on szlaki metaboliczne w wątrobie, powodując nadprodukcję trójglicerydów i cholesterolu. Zazwyczaj z fruktozą spożywane są duże ilości glukozy, co pobudza wydzielanie insuliny i jeszcze bardziej wzmaga te procesy, co również doprowadza do cukrzycy (str. 264).
  5. Duże ilości cukrów w diecie pobudzają wydzielanie insuliny, która pobudza produkcję tłuszczu, a hamuje jego rozkład (str. 278).
  6. Powszechnie stosowane diety cukrzycowe zawierają zazwyczaj duże ilości węglowodanów, które w praktyce uniemożliwiają wyleczenie.Często zaleca się spożywanie soi i roślin strączkowych jako Ľródła protein, podczas gdy wiadomym jest, że są to białka o niskiej wartości. Białkami o wysokiej wartości są natomiast białka zwierzęce, a szczególnie żółtka jaj (str. 778).
  7. W wielu przypadkach osobom chorym zaleca się diety niskokaloryczne, choć wiadomo, że ustrój ssaków wymaga dostawy środków odżywczych w ilościach niezbędnych do pokrycia wydatków energetycznych (str. 775).
  8. Każdy dietetyk wie, że ilość energii otrzymana ze spalania grama tłuszczu jest około 2,5 razy większa, niż z takiej samej ilości cukru.

Tych kilka powyższych przykładów jednoznacznie określa, jakie produkty spożywcze są dla człowieka wskazane, a jakie nie.

Jeżeli stosowana dieta kłóci się z podstawowymi prawami biochemii, to w żaden sposób nie może człowiekowi pomóc, a prawie zawsze musi doprowadzić do pewnych zaburzeń i pogorszenia stanu zdrowia. Żywienie optymalne jest jedynym, skutecznym sposobem na życie, a w świetle najnowszych badań amerykańskich i niemieckich uczonych, twierdzenia o szkodliwości jedzenia tłuszczu, jajek itp. można włożyć między bajki.

lek. med. Przemysław Pala

Scroll to Top