Produkty wysokotłuszczowe w zbilansowanej diecie

konferencja budynekJak wybierać najlepsze?

Pod takim hasłem 12 marca br w zabytkowym budynku Concordia Design w Poznaniu, miała miejsce konferencja podsumowująca kampanię informacyjną Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Czarnkowa, „Dlaczego warto wybierać produkty wyróżnione znakami „Jakość Tradycja” oraz „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

Unijny znak „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ang. Protected Geographical Indication, PGI) jest przyznawany produktom pochodzącym z określonego miejsca, regionu czy kraju, których jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna wynika z tego pochodzenia geograficznego. Te wymagania spełnił wyrób OSM Czarnków – Wielkopolski Ser Smażony – wytwarzany w tradycyjny sposób z najwyższej jakości mleka. Inny produkt z asortymentu OSM Czarnków – Masło Ekstra z Czarnkowa – został uhonorowany znakiem „Jakość i Tradycja”. Jest on podkreśleniem wyjątkowej jakości oraz potwierdzeniem, iż masło to wyróżnia się na tle konkurencji. Jest przyznawany produktom tradycyjnym, z co najmniej 50-letnią historią
wytwarzania.

Źródłem ważnych merytorycznych informacji w tym zakresie była kampania, prowadzona przez OSM Czarnków, z udziałem funduszy z programu unijnego Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Jej głównymi elementami była kampania reklamowa i outdoorowa oraz szereg działań wizerunkowych, jak liczne degustacje, warsztaty kulinarne w Bydgoszczy i Poznaniu z udziałem przedstawicieli mediów i blogerów oraz konferencja prasowa. Spotkanie prowadziła dietetyk/ekspert ds. żywienia. p. Agnieszka Piskała z Warszawy – Do udziału w dyskusji zaproszono p. Zofię Just -Wiceprezes Zarządu OSM Czarnów, dr n.farmaceutycznych Izabelę Bolesławską- wykładowcę w Katedrze i Zakładzie Bromatologii na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, która bada diety alternatywne w tym dietę optymalną dr Jana Kwaśniewskiego oraz mnie Zuzannę Rzepecka – prezes Oddziału OSO w Poznaniu.

A zatem bohaterami programu były dwa produkty ser smażony i masło ekstra. Ale żeby produkt mógł znaleźć się w programie, również bardzo dobry jakościowo musi być surowiec. Takie jest pozyskiwane przez nas mleko – informowała wiceprezes Zofia Just. Produkcja sera też ma swoje obostrzenia – od momentu udoju do dostawy to okres 6 dni. Produkt przechodzi fazę gliwienia,  która w żaden sposób nie jest przyspieszana. To produkt naturalny, tradycyjny z tzw. czystą etykietą- nic się do niego nie dodaje. Ser smażony dziś znany jest w całej Polsce ale jego matecznikiem jest Wielkopolska, a wcześniej ziemie pozostające pod zaborem pruskim – przypomniała Zofia Just.

Za walorami takich produktów jak ser smażony i masło opowiedziała się też dr Izabela Bolesławska. Dla sprawnego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje kompletnego zestawu substancji odżywczych. Tłuszcz mleczny odgrywa tu bardzo ważną rolę – ma dużą wartość odżywczą i jest doskonale zbilansowany pod względem składu. Jego wyjątkową cechą jest duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, w optymalnych proporcjach – są one ważnym źródłem energii niezbędnej do funkcjonowania poszczególnych narządów i układów. Kwasy tłuszczowe wykazują również działania przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Duży udział procentowy stanowią też nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenowy i arachidownowy, które mają właściwości prozdrowotne. Z kolei kwas masłowy jest czynnikiem ochronnym, zapobiegającym nowotworom jelita grubego.

Nasycone krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe obecne w tłuszczu mlekowym nie odkładają się jako tłuszcz zapasowy, lecz wykorzystywane są jako paliwo energetyczne dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów. Wykazano, że mają one udział w obniżaniu ryzyka występowania min, dyslipidemii, nadciśnienia tętniczego, otyłości, nietolerancji glukozy, insulinooporności, powiązanych z chorobami układu krążenia. Kwas masłowy wywiera dodatkowo szereg korzystnych efektów w obrębie śluzówki okrężnicy, chroniąc przed rozwojem nowotworów.

Wpływa także na tworzenie prawidłowej struktury i funkcjonowanie nabłonka we wszystkich odcinkach jelita grubego, modulacji perystaltyki jelit i narządów wewnętrznych.

W tłuszczu mlekowym występują również – w ilości 2 do 7% – naturalne kwasy nienasycone o konfiguracji trans, tj. kwas wakcenowy i skoniugowany kwas linolowy (CLA) o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Niektóre kwasy tłuszczowe mają również właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Wyniki badań wykazały także, że cholesterol, który występuje w tłuszczu mlekowym ma nieduży wpływ na wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi większości osób.

Tłuszcz mleczny zawiera również inne ważne składniki – jak witaminy A i E, które są szczególnie skuteczne jako antyoksydanty i chronią błony komórkowe oraz narządy przed skutkami tzw. stresu oksydacyjnego. Tłuszcz mleczny jest bogaty w łatwo przyswajalne białko i wapń. To właśnie z nim najłatwiej wchłaniają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K.

Tłuszcz mleczny jest łatwo strawny i najlepiej przyswajalny spośród wszystkich tłuszczów zwierzęcych. Masło powinno być spożywane w każdym wieku – jest też tłuszczem zalecanym dla dzieci.

Dokonując zakupu, warto jednak z uwagą sprawdzić, jaka jest zawartość tłuszczu mlecznego w danym produkcie. Masło Ekstra z Czarnkowa zawiera co najmniej 82% tłuszczu mlecznego, i co ważne – nie ma w nim żadnych tłuszczów obcych, tzn. oleju, łoju i innych.

Po wypowiedziach Wiceprezes ZG OSM Czarnków i dr Bolesławskiej poproszono mnie – jako przedstawiciela osób na co dzień stosujących dietę wysokotłuszczową – optymalną. Moim
zadaniem było przybliżenie zasad żywienia optymalnego. Jak zauważyła prowadząca ..”dieta optymalna jest obecnie odczarowywana i wychodzi na światło dzienne”..

 

 

Oto w przybliżeniu moja wypowiedź:

Generalną zasadą diety optymalnej jest, by w maksymalnie małej ilości tego co zjadamy znalazło się maksymalnie dużo tego, czego potrzebuje nasz organizm. Kierując się wartościami produktów odżywczych autor diety, dr Kwaśniewski, uszeregował białka, tłuszcze i węglowodany pod względem ich przydatności w diecie ludzkiej. Nie ma bowiem sensu zjadanie tego w czym jest mało substancji odżywczych a organizm traci energię aby to przerobić. Korzystamy z produktów białkowych, które swoim składem aminokwasowym są najbliższe składowi białka naszego ciała.

Chodzi też o to, aby nie mieszać energii i bazować na jednym rodzaju energii i w naszej diecie jej źródłem powinny być tłuszcze nasycone – węglowodory, nie węglowodany (mokry węgiel).

Najlepszym źródłem tłuszczu jest tłuszcz znajdujący się w żółtku jaja kurzego, a tuż za nim – tłuszcz znajdujący się w maśle. Uzupełnieniem naszego menu są warzywa i owoce o niskiej zawartości cukru.

Po tym wywiązała się dyskusja. Głos zabrał m.in. Prezes Zarządu OSM Czarków Helmut Doliwa, który od ok 20 lat żywi się optymalnie i o tym właśnie opowiedział. Potem nasz 80-latek Zdzisław
Kędzierawski również optymalny od około 20 lat. Nadmienię, że Pani Wiceprezes Zofia Just także kilkanaście lat żywi się optymalnie.

Po dyskusji zaproszono uczestników konferencji do degustacji.

Przybyli dziennikarze umawiali się na wywiady i robili zdjęcia. Ukazała się relacja na na portalu  codziennypoznan.pl  , https://we.tl/t-M1U7hEgWuj . A artykuł o tym wydarzeniu oraz nasze skrócone wypowiedzi ukażą się w przyszłym tygodniu w tygodniku „Poradnik Rolniczy”

Na koniec zostały wręczone press pakiety.

W uzgodnieniu z prowadzącymi oraz dzięki uprzejmości prezesa ZG OSO znalazło się w nich jubileuszowe wydanie miesięcznika Optymalni.

Zuzanna Rzepecka – prezes oddziału OSO w Poznaniu

Scroll to Top