Subskrybuj nasz kanał na Youtube żeby zobaczyć więcej optymalnych przepisów kulinarnych i na bieżąco dowiadywać się o nowych przepisach   Optymalni Poznań – Żywienie Optymalne


Kawa z żółtkiem i masłem to jeszcze lepszy deser niż kawa z masłem. To dobry sposób na przemycenie dodatkowej ilości tłuszczu w codziennej diecie.

Być może pewien dyskomfort stanowią oka tłuszczu pływające po powierzchni kawy jednak ten przepis całkowicie likwiduje ten problem.

Co potrzebujesz:

  • twój ulubiony kubek do kawy,
  • pojemnik do mieszania (powinien być w miarę wysoki),
  • coś do zrobienia kawy (może być kawiarka lub ekspres do kawy),
  • łyżeczka masła (lub więcej jeżeli wolisz),
  • jedno jajko (albo więcej jak wolisz), będziesz potrzebować tylko żółtka,
  • blender.

Na początek, do pojemnika i filiżanki nalej wrzątek. W ten sposób twoja kawa będzie ciepła kiedy już skończysz ją przyrządzać.

Podczas, gdy twój ulubiony kubek do kawy się grzeje, przygotuj swoją kawę. Wylej z pojemnika wrzątek, nalej do niego kawę, dodaj masło ile potrzebujesz i żółtka według uznania.

Zmiksuj wszystko blenderem aż nabierze lekkiej pianki i ładnego beżowego koloru.

Następnie wylej wrzątek z filiżanki i przelej do niej gotową kawę z masłem i żółtkiem.

Teraz już możesz w spokoju delektować się smakiem pysznej i gładkiej kawy z żółtkiem i masłem!

 

 

Proporcje B:T:W

  • jedna łyżeczka masła (10g) i jedno żółtko (20g) – B : 3,9  T :  12,7  W : 0,7
  • dwie łyżeczki masła (20g) i dwa żółtka (40g) – B : 7,8  T :  29,4  W : 1,4