Subskrybuj nasz kanał na Youtube żeby zobaczyć więcej optymalnych przepisów kulinarnych i na bieżąco dowiadywać się o nowych przepisach Optymalni Poznań – Żywienie Optymalne
Kawa z żółtkiem i masłem to jeszcze lepszy deser niż kawa z masłem. To dobry sposób na przemycenie dodatkowej ilości tłuszczu w codziennej diecie.
Być może pewien dyskomfort stanowią oka tłuszczu pływające po powierzchni kawy jednak ten przepis całkowicie likwiduje ten problem.
Co potrzebujesz:
- twój ulubiony kubek do kawy,
- pojemnik do mieszania (powinien być w miarę wysoki),
- coś do zrobienia kawy (może być kawiarka lub ekspres do kawy),
- łyżeczka masła (lub więcej jeżeli wolisz),
- jedno jajko (albo więcej jak wolisz), będziesz potrzebować tylko żółtka,
- blender.
Na początek, do pojemnika i filiżanki nalej wrzątek. W ten sposób twoja kawa będzie ciepła kiedy już skończysz ją przyrządzać.
Podczas, gdy twój ulubiony kubek do kawy się grzeje, przygotuj swoją kawę. Wylej z pojemnika wrzątek, nalej do niego kawę, dodaj masło ile potrzebujesz i żółtka według uznania.
Zmiksuj wszystko blenderem aż nabierze lekkiej pianki i ładnego beżowego koloru.
Następnie wylej wrzątek z filiżanki i przelej do niej gotową kawę z masłem i żółtkiem.
Teraz już możesz w spokoju delektować się smakiem pysznej i gładkiej kawy z żółtkiem i masłem!
Proporcje B:T:W
- jedna łyżeczka masła (10g) i jedno żółtko (20g) – B : 3,9 T : 12,7 W : 0,7
- dwie łyżeczki masła (20g) i dwa żółtka (40g) – B : 7,8 T : 29,4 W : 1,4