Jak zachować sprawność mózgu - Jak zachować sprawność mózgu do późnej starości a nawet poprawić jego funkcje.
Stres zjada nas dosłownie i niszczy naczynia krwionośne - Arterioskleroza naczyń krwionośnych zwana potocznie miażdżycą to powszechnie znana i groźna chorobą. Jest ona bezpośrednią przyczyną połowy przedwczesnych zgonów mężczyzn i kobiet wśród społeczeństw krajów wysokorozwiniętych...
Aspekty epidemiologiczne i kliniczne diety niskowęglowodanowej “optymalnej” - Wyniki badań dr n. farm. Izabeli Bolesławskiej z Katedry i Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Żywienie optymalne a dieta japońska - Kuchnia japońska zyskała swoją popularność dzięki spożywaniu surowych ryb. W Kraju Kwitnącej Wiśni spożywa się ogromne ilości ryb a dostęp do morza gwarantuje najświeższe składniki.
Pszeniczny brzuch - Mam nadzieję, że książka dr Davisa szybko znajdzie polskiego wydawcę i tak jak wydane już wcześniej w języku polskim książki: „Życie bez pieczywa”, „Jedz tłusto bądź zdrowy”, „Cholesterol naukowe kłamstwo”, „Mity o cholesterolu” będzie dodatkowym atutem potwierdzającym wiedzę  dr Jana Kwaśniewskiego, który niemal wszystkie problemy ze zdrowiem rozwiązał przedstawiając zasady żywienia optymalnego. Szkarłat i gryka […]
Żywienie w sporcie - Wiele pytań młodych osób zainteresowanych żywieniem optymalnym kierowanych do Naszego Doktora i doradców żywieniowych dotyczy żywienia młodych ludzi uprawiających sport dla przyjemności i poprawienia kondycji oraz sportowców wyczynowych. Wobec wzrastającego zainteresowania dietą optymalną, sprawnością fizyczną i – z drugiej strony – plagą otyłości wśród dzieci i młodzieży, budujące jest to, że część z nich zaczyna […]
Filtry z odwróconą osmozą - Poproszono mnie o zajęcie stanowiska wobec pewnego tekstu, który wymienia wady odwróconej osmozy jako metody oczyszczania wody pitnej. Trudno jest mi z tym tekstem polemizować, bowiem z jego treści wynika wyraźnie, że jego autor wypowiada się na temat działania urządzeń osmotycznych nie mając o nich dużo pojęcia. Ale spróbuję odpowiedzieć po kolei na wszystkie zarzuty […]
Wyniki badań PAN w Częstochowie - Czynniki ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się dietą wysokotłuszczową. Celem badań była ocena czynników ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się tzw. “dietą Kwaśniewskiego”. Ta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa, ketogenna dieta jest uważana za miażdżycorodną i szkodliwą dla zdrowia – chociaż nie opublikowano żadnych badań dotyczących jej wpływu na organizm ludzki. Grupę badaną stanowiło 30 zdrowych […]
Wyleczyć z cukrzycy – koszty leczenia - Wbrew powszechnemu poglądowi o nazwie choroby, nie jest to jedna jednostka, lecz kilka chorób różniących się objawami, częstością występowania i przyczyną, a ich cechą wspólną jest właśnie zaburzenie zdolności organizmu do stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Cukrzyca typu II - Często mylnie uważa się, że człowiek przyjmujący insulinę cierpi na cukrzycę insulinozależną. Tymczasem nazwa choroby nie zależy od sposobu leczenia lecz od jej podłoża.
Studenci medycyny, lekarze, dietetycy - Na uczelniach medycznych oraz sportowych studenci uczą się, że tyje się od węglowodanów. Jednak później, już jako lekarze zalecają diety wysokowęglowodanowe, zachęcają  do spożywania owoców i soków mówiąc, że są one wartościowe.
Wywiad z dr Kwaśniewskim - Artykuł z czasopisma “Sportowiec” nr 3 (1104) Dziennikarz “Sportowca” zdaje pytania dr Janowi Kwaśniewskiemu Czemu zawdzięcza Juha Väätäinen swoje imponujące zwycięstwo na mistrzostwach Europy w Helsinkach w roku 1971? Jak to się stało, że mizernej budowy Bikila Abebe dwukrotnie pokonał gigantów maratonu na Igrzyskach Olimpijskich w Rzymie w roku 1960 i w Tokio w roku […]
Wyniki w sporcie a żywienie - Każdy sportowiec marzy o dobrych wynikach i chce dać z siebie wszystko żeby ten wynik osiągnąć. Łapie się wszystkiego co możliwe.
Dr Kwaśniewski i Bronia T. Kolejna niesamowita historia chorób i życia - W kwietniu zadzwoniła do  Arkadii w Poznaniu Pani, która przyjechała zza oceanu do Polski na kontynuowanie leczenia i odbycia szkolenia na doradcę żywienia optymalnego. W telefonie usłyszałam młody, delikatny głos z zapytaniem czy jest możliwe odbycie szkolenia na doradcę żywienia optymalnego w trybie indywidualnym. Po krótkiej rozmowie dowiedziałam się, że Pani jest po wizycie u […]
Dr Kwaśniewski i Bronia T. Kolejna, niesamowita historia, chorób, zdrowia i życia c.d. - W 1991 roku zmieniłam sposób odżywiania na odżywianie pełne owoców, soków, warzyw, z niewielką ilością tłuszczu i białka. Na rezultat nie trzeba było długo czekać. Poczułam się bardzo zmęczona. Zmęczenie rosło do tego stopnia że z trudem chodziłam. Patrzyłam na biegających ludzi i podziwiałam, że przychodzi im to tak łatwo. Trwało to kilka miesięcy i […]
Biochemia w pigułce - autor: dr n. med. Krzysztof Michalak (artykuł napisany w roku 2004) Drodzy Optymalni Jestem lekarzem optymalnym od 2 lat i przez ten czas regularnie czytam dokładnie nasze czasopismo “Optymalni”. Można znaleźć w nim szereg ciekawych informacji medycznych, porad udzielanych na łamach czasopisma przez Lekarzy Optymalnych. Owe dwa lata to już całkiem dużo czasu. Wiem, że […]
Podstawowe prawa biochemii - Opracowane na podstawie “Biochemia Harpera”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL (rok. wyd. 1998) Uważa się, że tłuszcze pokarmowe obciążają, podczas gdy białka i cukry oszczędzają wątrobę. Prawda jest jednak zupełnie inna: trójglicerydy wchłaniane z przewodu pokarmowego w przeciwieństwie do białek i cukrów nie są wychwytywane przez wątrobę (str. 207). Twierdzi się, że tłuszcze pokarmowe odkładają się w naczyniach, […]
Żywienie optymalne stosuję od półtora roku - Pozbył się pan wielu chorób, z których wszystkie są uważane przez współczesną medycynę za nieuleczalne. Pyta pan czy ludzie musza chorować. Nie muszą , ale oni o tym nie wiedzą i wiedzieć nie mogą. Ludzkość i jej nauka nie zna przyczyn chorób, zbrojeń wojen alkoholizmu, narkomanii, przestępczości, działania na szkodę innych ludzi. (czego w zdrowym […]
Doktor Jan Kwaśniewski - Doktor Jan Kwaśniewski jest lekarzem medycyny, twórcą tzw. "diety optymalnej", tzn. zasad prawidłowego odżywiania się człowieka.
Jajeczko! Na zdrowie! - Obawa przed spożywaniem więcej niż trzech jaj na tydzień z uwagi na obecność w nich cholesterolu, jest w naszym społeczeństwie mocno rozpowszechniona. Opinie wielu specjalistów medycyny i żywienia często są jednostronne, a czasem wręcz tendencyjne. Przeciwnicy konsumpcji jaj, w oparciu o przestarzałą informację i nie w pełni aktualną wiedzę z tego zakresu, ciągle cierpią na […]
Cukier najsłodsza trucizna - Trucizną jest każda substancja dostarczona ciału, strawiona lub powstała wewnątrz ciała, która powoduje lub może powodować choroby.