Nadziewana papryka.
Składniki:
- 350 g papryki
- 150 g bryndzy
- 50 g sera twarogowego tłustego
- 100 g surowych jajek ( 2 szt)
- 220 g śmietany 30 – 36%
- 80 g masła
- po łyżce siekanego koperku, szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprzu.
Zawartość B:T:W w 100g produktu: 10,6g : 29,9g : 4,1g
B:T:W 1 ; 2,8 : 0,4
Zmielić ser, utrzeć bryndzę z serem, żółtkami i połączyć z zieleniną. Doprawić do smaku i połączyć z ubitą pianą z białek. Z papryki ściąć czapeczki i wydrążyć gniazda nasienne. Nałożyć do środka bryndzy. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagranego piekarnika na 10 minut. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i posiekaną zieloną pietruszką, polać papryki i zapiekać jeszcze około 1/2 godz.