Produkty, z których komponujemy jadłospis dzienny

Mały poradnik różnych kategorii żywności, która ma zastosowanie w Żywieniu Optymalnym.

Możesz zamówić opracowanie profesjonalnego jadłospisu.

Żółtka jaj

Żółtka jaj możemy zjadać na śniadanie i obiadokolację. Czasami ilość zależy od stan zdrowia. Do tego 1-2 białka według wskazań lekarza lub doradcy żywienia optymalnego.

Żółtko to życie, kapsuła zawierająca najlepsze białko – komplet aminokwasów z których organizm może zregenerować każdy narząd, witaminy: A, D, E, K, B2, B3, B6, B12, (z wyjątkiem witaminy C), kwas foliowy, kwas pantotenowy, minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, selen, kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone (Omega 3 i Omega 6 w najlepszej proporcji).

Tłuszcze zawarte w żółtku jaja mają czterokrotnie większą wartość od każdego następnego np. masła. Zawartość żółtka człowiek przyswaja w 96%.

Lecytyna, składnik żółtka, dzięki swojemu emulgującemu działaniu rozbija tłuszcz i cholesterol na małe cząsteczki, co zapobiega ich “przyklejaniu się” do ścian naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ryzyko chorób naczyniowo-sercowych, natomiast fosfatydylocholina zmniejsza wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Lecytyna z żółtek jest przyswajalna w ok. 98% (ta z soi kupowana w aptece tylko w ok. 40%).

Poza tym żółtko zawiera spore ilości immunoglobuliny co wzmacnia odporność organizmu i chroni nas przed infekcjami. Jest obecna w każdej komórce naszego ciała, stanowi cegiełki budujące błony komórkowe. Jest bardzo ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej- chroni osłonkę mielinową, stanowi barierę ochronną dla ścian żołądka. Podsumowując żółtko to życie, znamienne jest to, iż żadna religia nie zabrania spożywania jajek.

Najlepiej kupować jajka bezpośrednio od gospodarzy lub w sklepach ekologicznych. W ostateczności można używać jajek oznaczonych cyframi 0 lub 1 kupowanych w normalnych sklepach.

Mięsa

Najlepiej korzystać z różnych rodzajów mięsa: wieprzowina, wołowina, baranina, gęsi, kaczki, indyki, kurczaki z domowego chowu.

Wyroby masarskie: 50 – 100g – nie spożywamy ich codziennie.

Robiąc zakupy należy uważnie przyglądać się etykietkom ile jest “mięsa w produkcie” i jakich użyto konserwantów, barwników itp.

Sery tłuste białe i żółte

Najlepsze sery produkują gospodynie wiejskie, gospodarstwa ekologiczne lub przetwórnie regionalne.

Należy uważać gdyż wiele osób ma nietolerancje na kazeinę i laktozę. Przy niektórych schorzeniach należy wykluczyć produkty mleczne z menu.

Ryby morskie i rzeczne

Ryby morskie to cenne źródło tłuszczu i innych składników niezbędnych dla zdrowego odżywiania.

Im tłustsze ryby tym lepsze.

Tłuszcze

Tłuszcz to podstawa. Jego głównym źródłem powinny być szpik kostny, masło, łój wołowy, śmietana, smalec wieprzowy i gęsi, oliwa z oliwek, olej kokosowy.

Warzywa

Warzywa jemy w ilości 300 – 600g dziennie, ale są to wartości zależne od indywidualnego zapotrzebowania.

Najlepsze są wszystkie rodzaje kapust: kiszone, gotowane, surówki (chyba, że stan zdrowia nie pozwala), buraki. Ponadto botwinka, szparagi, szpinak, fasolka, kalafior, brokuły, cukinie, pomidory, papryka, seler, por, pietruszka, rzodkiew, marchew, ogórki surowe i kiszone itd.

Z pewnymi ograniczeniami mozemy jeść brukselkę i kukurydzę (są zakwaszające).

W doborze warzyw zawsze uwzględniamy warunki zdrowotne. Zimą korzystamy z warzyw mrożonych.

Owoce

Z owocami nie przesadzamy i jemy je nie codziennie w ilości 100 -200g.

Najlepsze są owoce jagodowe: truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, poziomki a także inne jak morele, śliwki, wiśnie, brzoskwinie.

Z cytrusowych najlepiej jedzmy grejpfruty, kiwi, melony, awokado, papaja, arbuz.

Zimą korzystamy z owoców mrożonych lub z samodzielnie przygotowanych na zimę tzw. pulpy z owców, niskosłodzone dżemy, konfitury itd.

Dodatki

Przydatnymi dodatkami do różnych dań są też pestki słonecznika, dyni, orzechy, migdały, czekolada, kakao.

Mogąa także stanowić samodzielne przekąski lub desery.

Przyprawy

W kazdej kuchni niezbędne sa przyprawy.

Najczęściej stosujemy przyprawy takie jak cebula, czosnek, chrzan, szczypiorek, nać pietruszki, koperek, oraz pieprz, majeranek, kminek, oregano, estragon, czomber, kurkuma.

Nie zaszkodzi trochę soli do smaku.

Ważne aby unikać gotowych mieszanek ziołowych z dodatkiem glutaminianu sodu.

Napoje

Napoje najlepiej owocowe bez dodatku cukru, soki warzywne, wielowarzywne. Jeżeli woda to z dodatkiem soku z cytryny, imbiru, szczypty soli.

Kto już musi pić herbatę, to raczej takie które nie przyspieszają przemiany materii.

Używki

Unikamy używek ale troszeczkę nie zaszkodzi.

Lampka wina, kieliszek koniaku, wódki, nalewki mało słodkiej, szklanka piwa (nie codziennie), z ograniczeniem kawa i czarna herbata.

Możesz zamówić opracowanie profesjonalnego jadłospisu.