Deser leciutki jak chmurka.
Składniki:
- 1 litr śmietany 36%
- 1 opakowanie galaretki czerwonej (np. Wiśniowej)
- 1 opakowanie galaretki jasnej (np. Agrestowej)
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny (najlepiej dr Oetker)
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (każdy smak w osobnym naczyniu).
W dwóch kubkach rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody po trzy łyżeczki żelatyny.
Do galaretek wlewamy żelatynę i studzimy.
Ubijamy 0,5 litra śmietany i delikatnie miksując dodajemy czerwoną galaretkę.
Masę wylewamy na blachę i wkładamy do lodówki.
Pozostałą część śmietany znów ubijamy i łączymy z pozostałą zieloną galaretką.
Masę wylewamy na schłodzoną piankę czerwoną i ponownie wkładamy do lodówki.
BTW w 100 g gotowego produktu: B: 3,5g T: 21,4g W: 6,8g