Coś w sam raz na przyjęcie.
Składniki:
- 1kg białego sera
- 2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru (100g)
- 25 żółtek
- 20 białek
- 3 łyżki (50g) mąki ziemniaczanej
- 100g migdałów
- 50g rodzynek
- aromat rumowy
1kg białego sera zemleć przez maszynkę.
2 kostki masła 500g utrzeć z 1/2 szklanki cukru (100g) na pulchną masę i stale mieszając, dodawać po jednym z 25 żółtek (500g).
Nadal stopniowo ucierając, dodawać małymi porcjami zmielony ser, a na końcu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g).
100g migdałów oraz 50 g rodzynek sparzyć wrzątkiem. Rodzynki odsączyć, a migdały i aromat rumowy, wymieszać.
20 białek (500g) ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
Podłoże formy posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą i nałożyć masę.
Piec 45-60 minut w gorącym piekarniku. Sernik powinien „ gotować się” w tłuszczu. Pozostawić go do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, aby wchłoną całe masło wydzielone w czasie pieczenia.
Waga gotowej potrawy 2,6 kg
BTW w 100g gotowego sernika: B: 13,1g T: 28,9g W: 5,8g