Sernik wiedeński

Coś w sam raz na przyjęcie.

Składniki:

  • 1kg białego sera
  • 2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 25 żółtek
  • 20 białek
  • 3 łyżki (50g) mąki ziemniaczanej
  • 100g migdałów
  • 50g rodzynek
  • aromat rumowy

1kg białego sera zemleć przez maszynkę.
2 kostki masła 500g utrzeć z 1/2 szklanki cukru (100g) na pulchną masę i stale mieszając, dodawać po jednym z 25 żółtek (500g).
Nadal stopniowo ucierając, dodawać małymi porcjami zmielony ser, a na końcu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g).
100g migdałów oraz 50 g rodzynek sparzyć wrzątkiem. Rodzynki odsączyć, a migdały i aromat rumowy, wymieszać.
20 białek (500g) ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Podłoże formy posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą i nałożyć masę.

Piec 45-60 minut w gorącym piekarniku. Sernik powinien „ gotować się” w tłuszczu. Pozostawić go do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, aby wchłoną całe masło wydzielone w czasie pieczenia.

Waga gotowej potrawy 2,6 kg

BTW w 100g gotowego sernika: B: 13,1g T: 28,9g W: 5,8g 

Scroll to Top