Zapiekany kalafior.

Składniki:

  • 450 g – kalafiora białko – 5,5
  • 150 g – pieczarek tłuszcz – 3,2
  • 50 g – sos keczup węglowodany – 5,5
  • 100 g – ser żółty
  • 50 g – natka pietruszki Proporcja
  • sól i pieprz

B:T:W 1 : 0,6 : 1,0

Kalafior gotujemy w lekko zakwaszonej i osolonej wodzie bez przykrycia. Miękki kalafior wyjąć, podzielić na cząstki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę, sól i pieprz do smaku. Całość nakładamy na różyczki kalafiora, polewamy keczupem i zapiekamy. Bardzo dobrymi dodatkami są frytki z ziemniaków lub selera.