Duszona młoda kapustka.

Składniki:

100 gram potrawy zawiera
  • 50 dag – białej młodej kapusty białko – 1,9
  • 200 ml kwaśnej śmietany 30 lub 36% tłuszcz – 10,0
  • 1 kwaśne jabłko węglowodany – 6,2
  • 1 mała cebula, sól

Zawartość B:T:W w 100g potrawy:  1,9g : 10,0g : 6,2g

B:T:W 1 : 2,3 : 3,3

Kapustę grubo poszatkować, Cebulę drobno pokroić dodać do kapusty, posypać solą wymieszać i pozostawić w naczyniu na około ½ godz. Następnie podlać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Umyć jabłko, zetrzeć wraz ze skórką na tarce i dodać do miękkiej kapusty. Na końcu dodać śmietanę i jeszcze chwilę podgrzewać