Kotlety schabowe z duszoną kapusta.
Składniki:
- 400 g karkowego schabu Zawartość w 100 g B : T : W
- 400 g białej kapusty białko – 8,4
- 150 g śmietany tłuszcz – 27,3
- 100 g masła, 50 g smalcu węglowodany – 1,3
- 100 g mąki, 40 g żółtego sera
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka posiekanych liści szałwii
- ćwierć łyżeczki suszonej szałwii
- sól, pieprz.
Zawartość B:T:W w 100g potrawy: 8,4g : 27,3g : 1,3g
B:T:W 1 : 3,25 : 0,15
Pokrojone kotlety, rozbić, posypać solą pieprzem i suszoną szałwią. Kapustę wrzucić na osolony wrzątek i gotować 10 minut. Wyjąć poszatkować, włożyć do rondla, zalać śmietaną i dusić ok. 30 minut. Usmażyć na smalcu kotlety. Zdjąć kotlety z patelni a wrzucić listki szałwii, wlać wino, zagotować. Następnie wlać do kapusty i wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować grubo masłem, układać warstwami kapustę, kotlety, kapustę, posypać utartym serem i resztą masła.
Zapiekać 40 minut.