Mazurek orzechowy
Ciasto:
400 g orzechów
160 g masła
40g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
Miękkie masło połączyć z żółtkami, cukrem waniliowym, dodać zmielone orzechy. Zagnieść ciasto palcami. Uformować kulę zwinąć w folie i włożyć na 1 godz. do lodówki.
Masa:
250 g śmietany 30 – 36%
35 g cukru ( ja daję mniej)
200 g orzechów
1 cukier waniliowym
160 g masła
Cukier wsypać do garnka, skropić wodą, zrumienić. Dodać śmietankę i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać posiekane orzechy, masło i wanilię. Wymieszać ostudzić
Połączenie
Schłodzone ciasto rozwałkować, na cienki placek, ułożyć na blachę, nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w tem. 180 C. Ostudzić na podkład wyłożyć masę, udekorować. Przechowywać w chłodnym miejscu
W 100g produktu jest B-6,0g, T-60,7G, W-11,8g