Kawa z masłem

Subskrybuj nasz kanał na Youtube żeby zobaczyć więcej optymalnych przepisów kulinarnych i na bieżąco dowiadywać się o nowych przepisach   Optymalni Poznań – Żywienie Optymalne


Kawa z masłem to wspaniały deser i dobry sposób na przemycenie dodatkowej ilości tłuszczu w codziennej diecie.

Być może pewien dyskomfort stanowią oka tłuszczu pływające po powierzchni kawy jednak ten przepis całkowicie likwiduje ten problem.

Co potrzebujesz:

  • twój ulubiony kubek do kawy,
  • pojemnik do mieszania (powinien być w miarę wysoki),
  • coś do zrobienia kawy (może być kawiarka lub ekspres do kawy),
  • łyżeczka masła (lub więcej jeżeli wolisz),
  • blender.

Na początek, do filiżanki i pojemnika nalej wrzątku aby twoja kawa była jak najcieplejsza, kiedy ją skończysz przyrządzać.

Podczas, gdy kubek się grzeje, przygotuj kawę na swój ulubiony sposób. Następnie wylej z pojemnika wrzątek, nalej do niego kawę i dodaj masło.

Wszystko zmiksuj blenderem aż nabierze ładnego beżowego koloru i lekkiej pianki.

Na koniec, wylej wrzątek z filiżanki i przelej do niej gotową kawę.

Teraz już możesz delektować się smakiem gładkiej i pysznej kawy z masłem!

 

 

Proporcje B:T:W

  • 1 łyżeczka masła (10g) – B : 0,7  T :  8,3  W : 0,7
  • 2 łyżeczki masła (20g) – B : 1,4  T :  16,6  W : 1,4

 

Scroll to Top