Buraczki, czerwona porzeczka, boczek.
Składniki:
-
150 dag – wywaru z mięsa
-
40 dag – buraczków
-
10 dag – czerwonych porzeczek
-
200 ml – śmietany 30 – 36%
-
4 – żółtka
-
10 dag wędzonego boczku
-
1 dag mąki
Zawartość w 100g B:T:W 3,4g : 10,0g : 0,7g
B:T:W 1 : 2,9 ; 0,2
Buraczki upiec lub ugotować buraczki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Porzeczki przebrać, wypłukać, przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem, buraczkami i połową śmietany wymieszanej z mąką. Gotować kilka minut, przecedzić. Potem powoli wlewać wymieszane żółtka ze śmietaną, szybko wymieszać. Dodać pokrojony w cienkie paseczki i podsmażony boczek. Doprawić do smaku