Prosta zupa z cukinii i fasolki szparagowej.

Składniki:

  • 20 dag – fasolki szparagowej
  • 25 dag – młodej cukinii
  • 25 dag – porów
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki wywaru mięsnego
  • 4 żółtka
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • przyprawy: cząber, tymianek, sól, koperek.

Zawartość BTW 100g potrawy:  3,1g : 10,9g : 2,0g

B:T:W 1: 3,6 : 0,7

Fasolkę oczyścić, pokroić zalać 2 szklankami osolonej wody i gotować 12 minut. Młodą cukinię pokroić wzdłuż na cztery części a następnie na cienkie plasterki. Pory pokroić wzdłuż a potem w makaroniki. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła włożyć pory i cukinię, zeszklić. Dodać do fasoli, wlać 3 szklanki wywaru i gotować 8 minut. 4 żółtka wymieszać ze szklankę śmietany. Zdjąć z ognia wlać śmietanę, przyprawić, posypać koperkiem.