Prosta zupa z cukinii i fasolki szparagowej.
Składniki:
-
20 dag – fasolki szparagowej
-
25 dag – młodej cukinii
-
25 dag – porów
-
2 łyżki masła
-
3 szklanki wywaru mięsnego
-
4 żółtka
-
szklanka kwaśnej śmietany
-
przyprawy: cząber, tymianek, sól, koperek.
Zawartość BTW 100g potrawy: 3,1g : 10,9g : 2,0g
B:T:W 1: 3,6 : 0,7
Fasolkę oczyścić, pokroić zalać 2 szklankami osolonej wody i gotować 12 minut. Młodą cukinię pokroić wzdłuż na cztery części a następnie na cienkie plasterki. Pory pokroić wzdłuż a potem w makaroniki. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła włożyć pory i cukinię, zeszklić. Dodać do fasoli, wlać 3 szklanki wywaru i gotować 8 minut. 4 żółtka wymieszać ze szklankę śmietany. Zdjąć z ognia wlać śmietanę, przyprawić, posypać koperkiem.