Bardzo dobry w upalne dni. Przygotowany z truskawek, śmietany i żółtek.

Składniki:

  • 500 ml – śmietanki 30 lub 36 %
  • 5 – żółtek
  • 25 dag – świeżych truskawek
  • 2 dag cukru Zawartość w 100 gramach
  • kawałek laski wanilii 
  • listki świeżej mięty lub melisy 

W 100g  jest:

B:T:W 3,7g : 24,2g : 4,7g

B:T:W 1: 6,5 : 1,3

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować 40 ml śmietanki a wanilią, wlać powoli śmietankę do utartych żółtek. Pod garnek włożyć płytkę i prze kilka minut całość mieszając podgrzewać, gdy zgęstnieje odstawić z ognia. 15 dag truskawek zmiksować, pozostałe pokroić na połówki lub ćwiartki. Z przestudzonej śmietanki z żółtkami wyjąć wanilię połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i ubić mikserem, dodać pokrojone truskawki, wstawić do lodówki. Chłodnik podawać w miseczkach z bitą śmietaną ozdobić listkami mięty lub melisy.