Bardzo dobry w upalne dni. Przygotowany z truskawek, śmietany i żółtek.
Składniki:
-
500 ml – śmietanki 30 lub 36 %
-
5 – żółtek
-
25 dag – świeżych truskawek
-
2 dag cukru Zawartość w 100 gramach
-
kawałek laski wanilii
-
listki świeżej mięty lub melisy
W 100g jest:
B:T:W 3,7g : 24,2g : 4,7g
B:T:W 1: 6,5 : 1,3
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować 40 ml śmietanki a wanilią, wlać powoli śmietankę do utartych żółtek. Pod garnek włożyć płytkę i prze kilka minut całość mieszając podgrzewać, gdy zgęstnieje odstawić z ognia. 15 dag truskawek zmiksować, pozostałe pokroić na połówki lub ćwiartki. Z przestudzonej śmietanki z żółtkami wyjąć wanilię połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i ubić mikserem, dodać pokrojone truskawki, wstawić do lodówki. Chłodnik podawać w miseczkach z bitą śmietaną ozdobić listkami mięty lub melisy.