Dobry chłodnik na gorące dni.
Składniki:
-
150 g jaj ( 3 szt.)
-
100 g szczawiu
-
2 pęczki botwinki lub buraka ćwikłowego
-
500 g śmietany
-
1000 g zsiadłego mleka
-
200 g świeżego ogórka
-
pęczek rzodkiewki, pęczek koperku i szczypiorku, sól.
W 100g produktu jest: B:T:W 1,9g : 8,1g : 1,9g
B:T:W 1 : 4,3 : 1
Jaja ugotować na twardo. Szczaw oczyścić, pokroić i obgotować. Botwinę, lub buraki ugotować, obrać i drobno posiekać. W garnku roztrzepać mleko i śmietanę. Obrać ogórki, pokroić w kostkę, rzodkiewkę pokroić w talarki, jaja w kostkę a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki dodać do mleka ze śmietaną i schłodzić.