Dobry chłodnik na gorące dni.

Składniki:

  • 150 g jaj ( 3 szt.)
  • 100 g szczawiu
  • 2 pęczki botwinki lub buraka ćwikłowego 
  • 500 g śmietany
  • 1000 g zsiadłego mleka
  • 200 g świeżego ogórka
  • pęczek rzodkiewki, pęczek koperku i szczypiorku, sól.

W 100g produktu jest: B:T:W 1,9g : 8,1g : 1,9g

B:T:W 1 : 4,3 : 1

Jaja ugotować na twardo. Szczaw oczyścić, pokroić i obgotować. Botwinę, lub buraki ugotować, obrać i drobno posiekać. W garnku roztrzepać mleko i śmietanę. Obrać ogórki, pokroić w kostkę, rzodkiewkę pokroić w talarki, jaja w kostkę a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki dodać do mleka ze śmietaną i schłodzić.