Nawet zupa przygotowana z sałaty może być pyszna.
Składniki:
-
1500 g wywaru z kości i warzyw Zawartość w 100 g
-
2 duże główki sałaty zielonej białko – 2,1
-
100 g masła tłuszcz – 7,5
-
200 g kalafiora węglowodany – 1,9
-
60 g żółtego sera
-
20 g mąki
-
30 g ketchupu
-
150 g śmietany
-
ocet, sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatułowa.
B:T:W 1 : 3,6 : 0,9
Sałatę pokroić, dodać masło, udusić, zemleć . Kalafior ugotować w wywarze. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na cząstki. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką i zasmażyć. Połączyć z kalafiorem, przecierem z sałaty, pomidorami, ketchupem, śmietaną i starty serem. Zagotować i doprawić do smaku.