Ciekawe danie mięsne z kapustą.
Składniki:
-
50 dag – mielonego
-
10 dag – surowego boczku
-
50 dag białej kapusty
-
2 lub 3 pomidory
-
2 – cebule
-
8 dag – smalcu
-
1 łyżeczka mielonego kminku, sól, pieprz do smaku
-
1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
Zawartość B:T:W w 100g 7,0g : 20,7g : 1,4g
B:T:W 1:3:0,2
Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, krótko obgotować i odcedzić. Posiekać drobno cebulę, pomidory sparzyć obrać ze skórki i rozdrobnić. Na smalcu zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć na ostrym ogniu ok. 5 minut. Dodać kapustę, pomidory i przyprawy, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut. Pod koniec wlać wino. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi zieleniną.