Smaczne danie obiadowe – mięso z młodymi ziemniakami.
Składniki:
-
35 – dag polędwiczek wieprzowych lub karkówki
-
35 – dag boczku surowego lub podgardla
-
50 – dag młodych ziemniaków
-
5 – dag masła i 5 dag smalcu
-
2 – cebule, 2 – ząbki czosnku
-
1 łyżeczka mielonego kminku
-
1 łyżeczka imbiru w proszku
-
świeży koperek, listki świeżego lubczyku
-
papryka ostra mielona, pieprz
Zawartość B:T:W w 100g potrawy 3,7g : 24,2g : 4,7g
B:T:W 1: 6,5 : 1,3
Młode ziemniaki w skórkach podgotować – 10 minut od zagotowania. Ostudzone pokroić w talarki lub półtalarki o grubości około 1 cm. Polędwiczki pokroić w plasterki o grubości 1,5 cm, a boczek w słupki o długości ok. 3 cm. Na patelni rozgrzać smalec i usmażyć na nim polędwiczki oraz boczek na mocny rumiany kolor. Po czym wraz z tłuszczem przełożyć do rondla. Cebule pokrojone w paseczki zeszklić na maśle i połowę dodać do mięsa. Przyprawić podlać winem i dusić ok. 1/2 godz. na małym ogniu. Następnie dodać pokrojone ziemniaki, pozostałą cebulę, czosnek przyprawy
Ostrożnie mieszać co pewien czas.