Na kolejny obiad proponujemy gulasz.

Składniki:

  • 300 g – kiełbasy zwyczajnej
  • 100 g – cebuli
  • 100 g – słoniny tłuszcz
  • 200 g – papryka zielona węglowodany
  • 300 g – pomidory
  • 150 ml – śmietany 30 lub 36%

W 100g potrawy jest B:T:W = 3,6g : 18,7g : 2,7g

B:T:W 1 : 5,1 : 0,7

Obraną cebulę i słoninę kroimy w kosteczkę. Z kiełbasy zdjąć flak i pokroić w grubszą kosteczkę. Umytą paprykę kroimy w ćwiartki, a następnie w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Słoninę wytapiamy na skwarki, dodajemy wędlinę i cebulę i dalej smażymy. Następnie kolejno dodajemy pomidory i dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i dusimy dalsze 5 minut. Dodajemy trochę soli, pieprzu a na koniec śmietanę. Dodatkiem węglowodanowym mogą być ziemniaki. Całość posypać zieleniną.