Pyszne duszone żeberka wieprzowe z pomidorami.
Składniki:
-
700 g żeberek wieprzowych
-
700 g pomidorów białko
-
300 g cebuli tłuszcz
-
80 g smalcu węglowodany
-
sól, pieprz
Zawartość B:T:W w 100g potrawy; 6,6g : 16,1g : 1,8g
B:T:W 1: 2,4 : 0,3
Żeberka umyć, pokrajać na porcje, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posolić, popieprzyć. Posiekaną cebulę lekko zrumienić na tłuszczu. Przełożyć żeberka i cebulę do rondla, dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Umyte pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, pokroić w cząstki, dodać do żeberek i udusić do miękkości. Na koniec doprawić.