Łazanki, kapusta i grzyby.
Składniki:
-
Ciasto: 500 g jajek ( 10 szt.)
-
80 g śmietany
-
20 g mąki
-
60 g smalcu
-
Nadzienie: 300 g kapusty białej
-
200 g świeżych grzybów
-
100 g cebuli
-
100 g słoniny, pieprz, sól, majeranek
Zawartość B:T:W w 100g potrawy: 5,7g ; 15,7g : 4,9g
B:T:W 1 : 2,8 : 0,7
Z podanych składników przygotować ciasto. Na smalcu usmażyć kilka naleśników. Kapustę pokroić na ćwiartki i obgotować w posolonej wodzie. Grzyby pokroić i udusić z posiekaną cebulką na tłuszczu z wytopionej słoniny. Osączoną kapustę posiekać, dodać grzyby i przyprawy, całość chwilkę podsmażyć. Gotowe naleśniki pokroić w cienkie paski a następnie w małe romby i wymieszać z kapustą. Można zapiec w piekarniku.