Chlebek optymalny z makiem

Orzechy, wiórki, słonecznik, sezam i mak.

                              Składniki: – B : T : W

  • 200 g żółtek – 32,6 : 63,8 : 1,4
  • 500 g białek – 54,0 : – : 4,0
  • 100 g mąki żytniej – 6,9 : 1,0 : 71,0
  • 100 g wiórków kokosowych – 5,6 : 62,0 : 6,4
  • 100 g orzechów włoskich – 15,0 : 62,0 : 12,1
  • 50 g pestek dyni/ słonecznika – 11,3 : 24,5 : 6,2
  • 50 g nasion sezamu – 8,6 : 25,0 : 5,1
  • 50 g maku -10,0 : 20,5 : 2,1
  • 20 g proszku do pieczenia

RAZEM -144,0g : 258,8g : 108,3g

na 100g (BTW): 12,3 : 22,1 : 9,3

Orzechy, wiórki, słonecznik, sezam i mak zmielić na mąkę. Mąkę żytnią zmieszać z mąką z ziaren i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić i połączyć z białkami potem dodać resztę składników. Piec w tem. 180o C około 50 min. Wystudzić w piekarniku.
 

Scroll to Top